27 grudnia 2013

CUKINIA faszerowana

Autor. Camilla
Po świątecznym obżarstwie przyszła ochota na coś lekkiego. No i wymyśliłam cukinię. Przepis szybki i łatwy do wykonania.

Składniki:

Cukinia
1/3 papryki żółtej, czerwonej i zielonej (w wersji okrojonej można użyć jednej całej papryki)
3 łyżki siekanego pora
Pół cebuli
Sól, pieprz, suszona bazylia
2 plasterki sera żółtego
Autor. Camilla
Cukinię kroimy wzdłuż i łyżeczką wyciągamy środek. Cebulę i papryki kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na patelni, do czasu aż się lekko zarumieni. Następnie dodajemy papryki. Smażymy ok.7 min co jakiś czas mieszając. Połowę wyjętej części cukinii kroimy na kawałki i wrzucamy na patelnię. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Mieszamy i smażymy jeszcze około 5 min. 


Autor. Camilla
Autor. Camilla
Przekładamy farsz do cukinii i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach na wierzch cukinii kładziemy ser żółty pokrojony w paski. Pieczemy jeszcze około 10 minut i gotowe.

Smacznego!



Autor. Camilla





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz