12 stycznia 2014

MINIPIZZA z pieczarkami i pomidorkami

Minipizze dobre są na spotkania z przyjaciółmi. Ciekawa przekąska. Mam nadzieję, że Wam zasmakują.


Składniki (5 minipizza):

Ciasto:
15 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
175 ml szklanki ciepłej wody
250 g mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy extra vergine

Sos pomidorowy:
1 łyżka oliwy z oliwek
220 g pomidorków koktajlowych lub zwykłych
1 cebula
3 posiekane ząbk czosnku
2 gałązki liści bazylii
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczka masła
sól, pieprz

2 pomidorki koktajlowe
4 małe pieczarki (1-2 zwykłe)
Starty ser żółty
2 plasterki wędliny (opcjonalnie)
1/2 lyżki oliwy


W małej misce mieszamy drożdże z cukrem. Następnie wlewamy połowę przygotowanej wcześniej wody i mieszamy, aż do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól, mieszamy dodając powoli drożdże i oliwę. Dodajemy trochę wody, jeżeli to jest konieczne. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę (lub na papier do pieczenia, jeżeli nie posiadacie stolnicy). Ugniatamy przez 10 minut wnętrzem dłoni (ciasto będzie dobrze rozgniecione jeżeli będzie się kurczyć gdy je rozciągamy). Do natłuszczonej miski wkładamy ciasto i zasłaniamy ściereczką. Zostawiamy na wyrośnięcia na 1,5 godziny. 





Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy 5 minut, tak aby się nie spiekła. Dodajemy pokrojone pomidory najlepiej bez skórki oraz posiekaną bazylię. Smażymy na małym ogniu przez 20 minut. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Przekładamy do wysokiej miski i miksujemy (nie aż tak dokładnie). 


Dzielimy ciasto na 5 kawałków i formujemy z nich krążki. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną tłuszczem. Odstawiamy na około 30 minut. 


Pokrojone pieczarki i wędlinę podsmażamy na patelni, na małym ogniu. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.


Na wcześniej przygotowane krążki nakładamy sos pomidorowy, pieczarki, wędlinę i plastry pomidorków koktajlowych. Pieczemy 10 minut. Następnie posypujemy startym serem żółtym i pieczemy następne 10 minut. Wyjmujemy i podajemy na gorąco.






Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz