6 kwietnia 2014

TARTA z jabłkami



Tarta z jabłkami nada się idealnie na spotkanie z rodziną czy znajomymi. Jest lekkim ale pysznym deserem na który każdy się skusi. 


Składniki:


1,5 szklanki mąki
200 g masła
Łyżka cukru pudru
Żółtko
Sól
7-8 jabłek
6 łyżeczek konfitury morelowej
Garść pistacji
Masło i bułka tarta do formy

Przesiewamy mąkę, cukier puder i szczyptę soli, następnie mieszamy z zimnym masłem i żółtkiem. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wyjmujemy po godzinie i rozwałkowujemy (można też bezpośrednio dopasować do formy). Nakłuwamy widelcem ciasto. Pieczemy w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Obieramy jabłka i kroimy je w plasterki. Układamy je na cieście w okręgi zaczynając od zewnętrznej części. Pieczemy 30 minut w temp. 200 stopni C. Kiedy tarta się upiecze nakładamy na nią równomiernie wymieszaną konfiturę i obsypujemy pokrojonymi pistacjami.




Smacznego!

1 komentarz:

  1. Dzięki za taki przepis. Szukałam czegoś oryginalnego myślę,ze trafiłam. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń