16 grudnia 2013

KROKIETY z mięsnym farszem (z ciekawym nadzieniem)

Autor:Camilla Culinario

Pomysł na krokiety zrodził się, kiedy szukałam czegoś nowego co mogłabym postawić na stole w czasie spotkania ze znajomymi, ciekawej przekąski. Niestety, akurat nie miałam żadnych składników na farsze jakie były proponowane w przepisach kulinarnych, więc użyłam tego co miałam w lodówce. Okazało się, że taki farsz pasuje bardzo dobrze do krokietów. I okazało się, że od tej pory mój Mąż prosi o krokiety tylko i wyłącznie właśnie z tym farszem :). 


Składniki na krokiety (8 porcji)

Ciasto naleśnikowe:
0,5l mleka
2 szklanki mąki
2 jajka
Szczypta soli
Odrobina wody
Olej do rozgrzania patelni

Farsz do krokietów:
Pieczarki (5 dużych lub 10 małych)
Małe papryki (żółta, zielona), część można przeznaczyć do dekoracji
400g Mięso mielone 
Sól, pieprz czarny, pieprz cayenne
Bazylia
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Bułka tarta

A oto i przepis:
Mieszamy składniki do ciasta naleśnikowego, aż uzyskamy jednolitą konsystencję (powinna być trochę leista). Odlewamy ½ szklanki masy naleśnikowej, a z reszty robimy naleśniki (rozgrzewamy olej na patelni i chochlą wlewamy masę naleśnikową na patelnię, gdy już od spodu ciasto będzie gotowe przewracamy na drugą stronę). W moim przypadku pierwszy naleśnik zawsze idzie wprost do mojego brzucha:), w taki sposób można sprawdzić czy ciasto naleśnikowe jest dobre czy czegoś nie dodać jeszcze.

Pieczarki i papryki kroimy w małe kostki. Pieczarki wrzucamy na patelnię. Jak już będą lekko zarumienione dodajemy papryki. Smażymy ok. 5 min. i dodajemy mięso mielone. Podsmażamy mięso aż dostanie jasnego koloru, dodajemy soli, pieprzu czarnego i pieprzu cayanne (należy uważać z ilością tego pieprzu, bo jest dość ostry, jeżeli ktoś nie lubi ostrych smaków można zamienić pieprz cayenne na paprykę ostrą lub słodką, w zależności od preferencji). Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i bazylię. Mieszamy i chwilę smażymy na małym ogniu. Możemy spróbować czy już jest dobry farsz (w kuchni uwielbiam podjadać z garnków i jak już danie jest gotowe nie zawsze jestem głodna:) ). Przekładamy farsz do miski.

Na środek naleśnika nakładamy łyżkę farszu (w zależności od wielkości naleśnika, można użyć mniej lub więcej farszu, sami zresztą wyczujecie po zrobieniu 1,2 sztuk krokietów). Naleśniki można składać na dwa sposoby. Pierwszy: na kopertę. Drugi: (który bardziej preferuję) najpierw składamy prawą i lewą stronę naleśnika, a następnie górę i dół. Złożonego krokieta moczymy w resztce masy naleśnikowej, później w bułce tartej i kładziemy na rozgrzaną patelnię. Przekładamy na patelni co jakiś czas żeby się nie przypaliły ale ładnie przypiekły. GOTOWE! :)

Krokiety dobre są na spotkania ze znajomymi jako ciepła przekąska choć przyznam, że dość długo się je przygotowuje.

SMACZNEGO!

Autor: Camilla Culinario

3 komentarze:

  1. takie uwielbiam, zawsze robię na dwa dni, chyba nawet na drugi dzień są lepsze, a ciasto ładnie utrzymuje kształt podczas podsmażania, zrobiłaś mi wielkiego na nie smaka ! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też zawsze więcej robię, żeby trochę zostało na następny dzień:)

      Usuń