21 grudnia 2013

PLACKI ZIEMNIACZANE w potrawce ze schabu

Autor. Camilla

Dziś zatęskniłam za plackami ziemniaczanymi. Każdy robi je na swój sposób. Jedni na słodko, inni w śmietanie, bez niczego, z cukinią, marchewką. Ja lubię z potrawką, a że miałam schab to wyszła potrawka ze schabu. 

Składniki na 2 porcje

Placki ziemniaczane:
6 średnich ziemniaków
Pół małej cebuli
Jajko
2 łyżki mąki
3 łyżki posiekanego pora
Sól,  pieprz

Potrawka:
2 pieczarki
Cebula
Marchewka
Dwa plastry schabu grubości 2 cm
Mąka do zagęszczenia sosu
Sól, pieprz, papryka w proszku, koperek suszony
Autor. Camilla
Ziemniaki obieramy, myjemy i  ścieramy na tarce o średnich oczkach, odsączamy powstały nadmiar wody. Dodajemy do tego startą połówkę cebuli. Siekamy por na małe kawałki i dodajemy 3 łyżki do miski ze startymi ziemniakami. Wrzucamy jajko i 2 łyżki mąki. Dodajemy soli i pieprzu. Mieszamy.

Autor. Camilla
Kroimy cebulę na małe kawałki, pieczarki i schab na średnie, a marchewkę w plasterki. Wrzucamy do garnka mięso i podsmażamy je na oleju. Dodajemy cebulę, gdy już się zarumieni dodajemy pieczarki. Gotujemy ok. 2-3 minuty i wrzucamy marchew, sól, pieprz i zioła na jakie mamy ochotę (ja użyłam suszonego koperku). Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, zaglądając co jakiś czas i mieszając aby się nie przypaliło. W razie potrzeby możemy dolać wody.

Rozgrzewamy patelnię ze sporą ilością tłuszczu i nakładamy łyżką porcje przygotowanej wcześniej masy. Spłaszczamy łyżką masę na cienkie placki. Smażymy je po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złoto-brązowego koloru. Na talerzu kładziemy ręcznik papierowy a na nim gotowe placki. Papier wchłonie nadmiar tłuszczu. 

Nie zapominajmy o naszej potrawce z mięsa, do której co jakiś czas zaglądaliśmy. Gdy zrobiliśmy wszystkie placki ziemniaczane czas na przygotowanie sosu  do potrawki. Do szklanki wlewamy zimną wodę i mąkę, która zagęści sos. Mieszamy i dodajemy łyżkę sosu z garnka. Po dokładnym wymieszaniu całość wlewamy do garnka. Jeżeli za słabo zagęściliście sos czynność po prostu powtórzcie, ale z większą ilością mąki. Jeżeli przesadziliście z zagęszczeniem dodajcie do sosu wody. Na koniec przyprawcie papryką, wymieszajcie i gotowe.

Smacznego!

Autor. Camilla





1 komentarz: