25 stycznia 2014

BUŁECZKI



Domowej roboty bułeczki - pyszność.  

Składniki (10-12 sztuk):

22 g świeżych drożdży
375 g mąki
250 g (1 szklanka) ciepłej wody
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki soli
1-2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
2-3 łyżki łuskanego słonecznika
2 łyżki oliwy

W małej misce mieszamy drożdże z cukrem i 1/3 szklanki wody, i odstawiamy na 10-15 minut. Do większej miski wsypujemy mąkę, sól i zioła, oliwę. Dodając powoli już gotowe drożdże. Jeżeli ciasto będzie za mało lepiące możemy dodać wody, aby powstało miękkie ciasto. Następnie wyrabiamy je około 10 minut na oprószonej mąką stolnicy (lub możemy rozłożyć papier do pieczenia i na nim ugniatać ciasto) dodając stopniowo łuskany słonecznik. Do nasmarowanej tłuszczem miski wkładamy ciasto, przykrywając czystą ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia (1-1,5 godziny). Następnie na stolnicy oprószonej mąką dzielimy ciasto na 10-12 kawałków, z których formujemy kulki. Odkładamy je na natłuszczonej blasze w odległości około 5 cm od siebie. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy bułeczki 15-20 minut. Wyciągamy je jak już będą wyrośnięte i złocistobrązowe. 

Smacznego!











1 komentarz:

  1. Oj tak domowe pieczywo nie umywa się do kupionego w sklepie :), na pewno wypróbuję przepis :)
    http://whitechocolateflower.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń