Składniki (5 minipizza):
Ciasto:
15 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
175 ml szklanki ciepłej wody
250 g mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy extra vergine
Sos pomidorowy:
1 łyżka oliwy z oliwek
220 g pomidorków koktajlowych lub zwykłych
1 cebula
3 posiekane ząbk czosnku
2 gałązki liści bazylii
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczka masła
sól, pieprz
2 pomidorki koktajlowe
4 małe pieczarki (1-2 zwykłe)
Starty ser żółty
2 plasterki wędliny (opcjonalnie)
1/2 lyżki oliwy
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy 5 minut, tak aby się nie spiekła. Dodajemy pokrojone pomidory najlepiej bez skórki oraz posiekaną bazylię. Smażymy na małym ogniu przez 20 minut. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Przekładamy do wysokiej miski i miksujemy (nie aż tak dokładnie).
Dzielimy ciasto na 5 kawałków i formujemy z nich krążki. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną tłuszczem. Odstawiamy na około 30 minut.
Pokrojone pieczarki i wędlinę podsmażamy na patelni, na małym ogniu. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Na wcześniej przygotowane krążki nakładamy sos pomidorowy, pieczarki, wędlinę i plastry pomidorków koktajlowych. Pieczemy 10 minut. Następnie posypujemy startym serem żółtym i pieczemy następne 10 minut. Wyjmujemy i podajemy na gorąco.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz